Είστε εδώ

Συνέντευξη του Κώστα Φραγκιαδάκη στο νέο τεύχος του Μπλεκ

Συνέντευξη του Κώστα Φραγκιαδάκη στο νέο τεύχος του Μπλεκ

Παραθέτουμε την συνέντευξη του Κώστα Φραγκιαδάκη στο τεύχος 6 του περιοδικού Μπλεκ.

Γαβριήλ: Κάποιος που δεν γνωρίζει τη δουλειά σου, μπορεί να παρεξηγήσει το καλλιτεχνικό σου «Μύθος». Πες μας με δυο λόγια για το πως γεννήθηκε.
Κώστας: Kατ’ αρχήν Γαβριήλ, σε ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και την συνέντευξη. Το καλλιτεχνικό «Μύθος» προέκυψε από τον ομώνυμο ήρωα κόμικς που είχε κυκλοφορήσει, (σε σενάριο και σχέδιο δικό μου) σε 11 τεύχη από το 2005 έως το 2008, από τις εκδόσεις «Κόμπρα Πρεςς» στη αρχή και τις εκδόσεις «Της Ψυχής τα Λαμπυρίσματα» αργότερα. Για όσους δεν γνωρίζουν ήταν ένα κόμικ Μυθολογίας/φαντασίας που περιέγραφε τις ιστορίες ενός Αρκάδιου ήρωα με αλλόκοτες υπερφυσικές δυνάμεις ο οποίος έμπλεκε σε περιπέτειες με Θεούς, μάγους, βασιλιάδες και τέρατα στην μυθολογική αρχαία Ελλάδα.

Γαβριήλ: Βέβαια η ερώτηση ήταν παγίδα για να σε οδηγήσω στην επόμενη: Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ο Μύθος;
Κώστας: Χα χα χα, ήμουν βέβαιος ότι θα με ρωτούσες. Αν έβγαζα 10 ευρώ κάθε φορά που με ρωτούσαν αυτή την ερώτηση, τώρα θα είχα αρκετά λεφτά για να εκδώσω μόνος μου την συνέχεια των ιστοριών του «Μύθου». Σοβαρά τώρα, ο Μύθος για να επιστρέψει, πρέπει να βρεθεί ένας εκδοτικός οίκος που να θέλει να στηρίξει το project. Όμως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα προτιμούσα να το σχεδιάσω ξανά από την αρχή σε μορφή graphic novel που να ολοκληρωθεί όλη η ιστορία σε 3-5 άλμπουμ.

Γαβριήλ: Εκτός από κόμικς ασχολείσαι και με την εικονογράφηση, όπως στο πρόσφατο βιβλίο Το ταξίδι του Οδυσσέα του Αριστείδη Δάγλα. Είναι τελικά κοντά οι δύο τέχνες ή μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό;
Κώστας: Σαφέστατα είναι κοντά, από την στιγμή που μιλάμε για εικονογράφηση σε στυλ «κόμικ». Ο Αριστείδης που είναι ένας εξαιρετικός και παραγωγικότατος δημιουργός και ένας πολύ καλός φίλος, με τιμάει με το να με επιλέγει για να εικονογραφώ κάποια από τα πονήματά του, και έχει επιλέξει αυτές οι ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας να έχουν δυναμική και ρεαλιστική εικονογράφηση. Αυτό κάναμε και στο «Ταξίδι του Οδυσσέα», και στον «Θησέα» και τα δύο από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Γαβριήλ: Μικρός Κάου-Μπόυ, Μικρός Ήρως, Μπλεκ. Υπάρχει κάποιος «κλασικός» ήρωας που θα ήθελες να σχεδιάσεις και σου έχει ξεφύγει;
Κώστας: Τι ρωτάς τώρα ρε φίλε;..  Μιλάμε για πολλούς. Ταρζάν, Φάντομ, Λοχαγός Μάρκ, Φλάς Γκόρντον, Δικαστής Ντρέντ, και πολλοί άλλοι. Μέχρι και Torpedo και RanXerox (για τους πιο ψαγμένους) θα ήθελα να σχεδιάσω.

Γαβριήλ: Πως τα καταφέρνεις να συνδυάζεις τη δουλειά σου (προϊστάμενος Εντατικής Μονάδας) , που θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα κουραστική και παράλληλα να είσαι τόσο παραγωγικός; ( και μην απαντήσεις ότι φταίνε τα καλά γονίδια).
Κώστας: Καλά γονίδια δεν νομίζω ότι έχω, βάση του οικογενειακού μου ιστορικού, οπότε δεν είναι σίγουρα αυτό. Το «μυστικό» είναι : 1) να αγαπάς τόσο πολύ το να σχεδιάζεις ώστε να όταν το κάνεις να αισθάνεσαι ότι ξεκουράζεσαι και διασκεδάζεις και όχι ότι δουλεύεις, και 2) να έχεις πολύ υποστηρικτικό και υπομονετικό περιβάλλον. Εγώ έχω συνδυάσει και τους δύο αυτούς παράγοντες και έτσι τα καταφέρνω. Όμως παρόλα αυτά, υπάρχουν στιγμές και περίοδοι που κι εγώ «πνίγομαι» από την έλλειψη χρόνου και τα deadlines.

Γαβριήλ: Έχεις πολλές δημιουργίες στο βιογραφικό σου και θα έλεγα πως είσαι (μιας και ξέρω ότι σου αρέσει το Φαρ Ουέστ) «μπαρουτοκαπνισμένος καλλιτέχνης».  Όχι βέβαια ότι σε πήραν και τα χρόνια. Εσύ τι συμβουλή θα έδινες στους νεαρότερους που θέλουν να ασχοληθούν με το είδος;
Κώστας: Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μόνο δύο πράγματα θα τους έλεγα: 1)Να σχεδιάζετε συνέχεια, όπου και όπως μπορείτε , ό,τι σας αρέσει. Κάθε ημέρα, μήνα, χρόνο θα γίνεστε καλύτεροι και δε θα πάψετε ποτέ να βελτιώνεστε. 2) Πιστέψτε το. Αυτό που θέλετε πολύ , μπορείτε να το πετύχετε. Δοκιμάστε. Φτιάξτε τους ήρωές σας, τις ιστορίες σας ξανά, και ξανά, και ξανά, και αργά ή γρήγορα θα το καταφέρετε. Η δύναμη της θέλησης είναι απίστευτη.

Γαβριήλ: Πλέον με τα διάφορα φεστιβάλ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημιουργός μπορεί και έρχεται σε επαφή με το κοινό του. Αυτό είναι κάτι που δεν είχαν οι παλαιότερες γενιές δημιουργών. Πως πιστεύεις ότι επηρεάζει αυτή η επαφή τη δουλειά σου;
Κώστας: Μεγάλο πλεονέκτημα. Εμένα προσωπικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσαν ένα μεγάλο boost στην δουλειά μου, και τα τελευταία 5-6 χρόνια τα συνέδρια/φεστιβάλ την εκτόξευσαν ακόμη περισσότερο. Όμως εκτός από αυτό, το σημαντικότερο για έναν καλλιτέχνη, είναι η άμεση επαφή με τους αναγνώστες των δουλειών του και η αλληλεπίδραση που δημιουργείται. Μιλάμε για το ιδανικό περιβάλλον για την προώθηση και την εξέλιξη των κόμικς σε όλα τα επίπεδα.