Μικρός Ήρωας - Το Σάλπισμα της Νίκης
Σε τριπλό θεματικό άξονα αναπτύσσεται η μυθοπλασία αυτής της περιπέτειας του νέου Μικρού Ήρωα, όπου ο ένας από αυτούς λειτουργεί ως χιουμοριστικό ιντερμέτζο. Μολονότι και οι τρεις θεματικοί άξονες είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας, έχουν εντούτοις πλήθος ιστορικών αναφορών και πραγματολογικών στοιχείων του περιβάλλοντος χώρου, πάνω στα οποία στηρίζονται οι πλοκές τους.
Συγκεκριμένα: Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών στους πυρήνες των ανταρτοομάδων του βουνού ήταν συχνές, ενώ κάποιες από τις οποίες σχεδιάζονταν με παραπλανητικές προετοιμασίες, εφαρμόζοντας πιστά την τακτική τους, αυτή του αστραπιαίου πολέμου (Blitzkrieg) ξεκληρίζοντας ολόκληρα χωριά σύμφωνα με το ναζιστικό δόγμα της «Συνολικής Ευθύνης».
Εξίσου αποτρόπαιο ήταν και το ναζιστικό δόγμα της «Τελικής Λύσης» που κυρίως εφαρμόστηκε στα στρατόπεδα εξόντωσης. Σε ένα από αυτά, στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου η θηριωδία της ναζιστικής διαστροφής ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο, αφού οι κρατούμενοί εκεί μέσα υποβάλλονταν σε ανείπωτα βασανιστήρια και πέθαιναν πριν καταλήξουν στα κρεματόρια, καθώς οι Ναζί «επιστήμονες» πειραματίζονταν απάνθρωπα για τη «βελτίωση» της Άριας γερμανικής Φυλής. Πάνω σε αυτούς τους δυο δραματικούς άξονες πλέχτηκε η πλοκή του αφηγήματος, ενώ το ενδιάμεσο χιουμοριστικό επεισόδιο των χαρταετών-φέιγ βολάν, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, με πρωταγωνιστή τον Σπίθα - ποιον άλλον; - λειτούργησε σαν βαλβίδα εκτόνωσης.